Osallistuin eilen BRM:n kanssa rinnakkaisesti pidetyn Open Forun Europen “Standards and the Future of the Internet”-konferenssin IPR-aamupäivään. Ko. tilaisuudessa pääfokuksena oli avoimien standardien ja patenttien välinen suhde. Keskustelu kuitenkin kävi aina välistä myös OOXML:n immateriaalioikeuksissa, mistä saattoi vetää seuraavat johtopäätäkset:
- Standardin mukana oleva Open Specification Promise (OSP) on todennäköisesti oikeudellisesti sitova ainakin useimmissa maissa.
- Ko. dokumentin kieli ei ole yksiselitteistä, mutta paneelin puheenjohtajan Andy Updegroven mukaan se ei poikkea vastaavissa dokumenteissa yleensä käytettävästä kielestä ja jos siinä on ongelmia, niitä on myös muidenkin yhtiöiden vastaavissa lupauksissa.
- Merkittävin ero ODF:n ja OOXML:n välillä on, että ODF käyttää OASIS:sen omaa IPR-pohjaa, kun taas Microsoftin lupaus menee pitemmälle kuin mitä ISO:n normipohja edellyttäisi (RAND).
- OOXML:n lupaukset kohdistuvat nyt käsittelyssä olevaan standardiversioon. ODF:ssä tilanne on jokseenkin vastaava eli Sunin patenttilupaus kattaa varmasti vain nykyversion.
- ISO ei ole kiinnostunut IPR:stä kuin siltä osin, että se varmistaa, että tarvittavat RAND-pohjaiset patenttilisenssit ovat saatavilla tietyn standardin toteuttamiseksi.
- XML-patentteja löytyy myös muiden kuin Microsoftin ja Sunin patenttisalkuista ja standardit eivät ota näihin kantaa.
torstai 28. helmikuuta 2008
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
2 kommenttia:
Vaikka IPR asiat onkin rajattu kokouksen ulkopuolelle:
http://www.jtc1sc34.org/repository/0932.htm#q4-1
Ei se tarkoita etteikö aiheeseen liittyisi epäilyksiä ja huolenaiheita joihin ei monen mielestä ole vastattu tyydyttävällä tavalla. Parannusehdotuksia on esitetty, mutta muutoksia ei näillä näkymin aiota tehdä.
Samoihin aikoihin uutisotsikoissa on Microsoftin kilpailijan, mutta myös EU:n epäilyksiä avoimuuslupauksista, jotka ovat kärsineet inflaation. Tästä tietenkin tuoreimpana ajankohtaisena muistutuksena 899 miljardin euron sakot. Ei ihme että epäilijöitä Microsoftin lupauksien hengen ja kirjaimen välisestä aukottomuudesta löytyy.
Eri maiden kommentteja:
http://www.dis29500.org/gr-0001/
http://www.dis29500.org/pt-0003/
http://www.dis29500.org/ch-0004/
http://www.dis29500.org/us-0003/
niinhän se, että lupaus ei ole toteutus, vaikka niin 'annettaisiin ymmärtää'...
Lähetä kommentti